MENU

Monte Cheval 2014 – nytt på Systembolaget

Den 1:a december 2016 lanserades Monte Cheval 2014 i Systembolagets ordinarie sortiment. Ett rött vin från Montenegro gjort på den inhemska druvan Vranac. Och vilken start den har fått?

Toppbetygen strömmar in från vinskribenterna, tidningarna ger toppbetyg och vinälskare i hela landet gläds över ett smakrikt, välgjort och prisvärt vin från en spännande och okänd vinregion.

Sofia Ander i Din Vinguide nämner Monte Chevals som en "vintervärmare".

Anders Fagerström i Sydsvenskan ger vinet 4 av 5 ryttare!

  Prova gärna En djupröd druvtypisk färg. Angenäm och generös doft av svarta vinbär, blåbär och i bakgrunden lite körsbär kryddat med kaffe. Fruktigt intensiv smak av mörka bär och mogna plommon med en fräsch och mineralisk syra. Integrerade strama tanniner och viss ekfatskaraktär i långa eftersmaken.

Utmärker sig till höstgrytor och julmat. Helstekt gås med brysselkål, katrinplommon och rödkål eller Rosmarinmarinerat Ölandslamm med ugnsbakade rotfrukter och karamelliserade cocktailtomater.

 

Vinet är gjort på 100% Vranac från en grund och kalkstensrik jordmåne i Plantaze’s Cemovsko Polje. Handplockade druvor i september 2014 efterföljt av vinifiering i ståltank med jäsning i kontrollerad temperatur på 25-27 grader celsius, 10-12 dagar. Efter fullföljd malolaktisk jäsning lagras vinet i 12 månader med delvis fatpåverkan.  

Producenten Vinet produceras av Montenergos största vinföretag Plantaže (uttalas plantasje) som med sina 2.300 hektar vinodlingar är europas största, samlade vinodling. 1963 grundas «13. Jul» som ett konglomerat av mindre jordbuksinstanser, i den dåvarande jugoslaviska delrepubliken, i utkanterna av dåtidens Titograd, idag Podgorica. Senare byter man namn till Plantaže och i 1970 påbörjas det extraordinärt ambitiösa projektet att anlägga 1.500 ha vinstockar i den obrukbara jorden, till mestadels bestående av sten, i Cemovsko Polje ca 30 km från Adriatiska havet.

Idag producerar Plantaze årligen 17 miljoner flaskor fördelat på 40 olika viner.

thumb_img_5458_1024

Dela: Share on Facebook Share on Google+Tweet about this on Twitter Share on LinkedIn

Välkomna!

På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.