MENU

Saints Hills – helgonens vin

Den kroatiske affärsmannen Ernest Tolj hade en dröm att förverkliga. Att förbinda sin passion för vin med sitt sinne för affärer och kombinera det med det bästa som Kroatien har att erbjuda i vinväg - de två halvöarna Istrien och Pelješac. 2006 startade han så Saints Hills Winery, beläget på Pelješac, hemvisten för den mest odlade röda druvan i Kroatien - Plavac Mali (lilla blå). ernest-and-michel-in-dingac1   Konceptet är charmigt i sin enkelhet - tre vingårdar uppkallade efter de tre barnen, St Lucia på Dingac-sluttningen, St Roko i Komarna och St Ante vid Radovani-byn i mellersta Istrien. I Istrien odlas Malvazija Istrijana och Chardonnay och på Komarna och Pelješac hittar man Plavac Mali. Efter en lång uppstartsfas med finstämning och med alla detaljerna på plats lanserades de först vinerna i 2014 och fick stående ovationer. Mycket tack vare den världskände enologen från Bordeaux, Michel Rolland. Med Rollands hjälp som konsult och ansvarig vinmakare så lyckades man skapa några av Kroatiens absolut bästa viner.
  Nu finns äntligen Saints Hills att tillgå även i Sverige. Den 24 maj lanserade vi Mala Nevina 2015, en blend på malvazija istrijana 70% och chardonnay 30%, lagrad i betongtankar och ekfat varav 10% av vinet i små franska barriquefat. En malvazija med en annorlunda struktur och smörighet. Aromer av fläder och nektariner övergår i smal till persikor, ananas och gröna äpplen. En angenäm syra övergår i den karaktäristiska eftersmaken till toner av mandlar. Beställ på Systembolaget Prova gärna till grillad piggvar, smörstekta vårprimörer och slungad mangold och vaxbönor.     02-Mala-Nevina     Det andra vinet vi lanserar från Saints Hills är Dingač 2012 - uppkallat efter den mytomspunna vingården på Pelješac södra sluttningar. En uppvisning av naturen med 45 graders sluttningar av karg och stenig jord och 2800 soltimmar per år skapar extrema men ideella förutsättningar för Plavac Mali druvan. Druvorna till Saints Hills Dingac har utsatts för både solens direkta strålar men även från reflektionerna från den kvartsrika jordmånen och det bändande Adriatiska havet. Efter manuell skörd så selekteras druvorna till detta vinet, två gånger! Ca 200g druvor per ranka används till detta vin vilket vittnar om den härliga koncentrationen av smaker som förmedlas. Med stolta 16% alkohol kommer detta vin att spela huvudrollen till envar middag. Ett oförglömligt mästerverk. Beställ gärna här     01-Dingač   Du kan besöka Saints Hills hemsida här http://saintshills.com  
Dela: Share on Facebook Share on Google+Tweet about this on Twitter Share on LinkedIn

Välkomna!

På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.